L´ENTUSIASTA: 90 ANYS DE REBRE EL NOM 

      

    En la celebració de la Setmana Santa del dia 1 d´Abril de l'any 1928, va ser definitivament constituïda la nostra societat musical. Va ser D. Francisco Richart Iñigo qui va assignar el nom de “L'Entusiasta” a l'entitat musical benifaironera. Un adjectiu molt apropiat, ja que animava a eixos “entusiastes” músics a seguir sempre endavant, sobreposant-se a les dificultats. Aquest és el nom que perdura fins a la data. 

 

                                                 D. Francisco Richart Iñigo: 1895-1987 

 

    Naix l'any 1895 a Benifairó de La Valldigna. Va ser secretari de l'Ajuntament des de l'any 1912 fins a la seua jubilació en 1962.

     Fou cronista de la localitat durant gran part de la seua vida, i des de l'any 1970 fou també l´autor de diversos articles en el llibre de festes de la localitat, tasca que va mantindre fins a la seua mort en 1987.  

    També va ser col·laborador durant anys dels diaris Levante El Mercantil Valenciano, Las Provincias, El Amanecer de Crevillent (1919), El Noticiario de València (1927), Valldigna (1932-33), El Valle (1933) i La Voz del Júcar d'Alzira (1970). 

     Va ser autor, junt al seu germà Antonio, de la part lletra de la sarsuela “El Certamen”, amb musica del director de la banda Josep Pérez Ballester “Panotet”, i que va ser estrenada en el teatre de la societat musical l´Entusiasta el 4 de novembre de 1934.  

    En el concert del  30 de juliol de 1983, dins de la programació de les festes patronals, es va interpretar per primera vegada l'Himne a Benifairó, amb lletra del propi D. Francisco Richart Iñigo i música del compositor Lluís Blanes, que va ser cantat per un cor de Torrent i per alumnes del Conservatori de música de València, acompanyats pels musics de la societat musical l´Entusiasta.