BREU HISTORIAL DE LA SOCIETAT MUSICAL L´ENTUSIASTA

     actualitzada   AGOST 2020

 

       La societat musical l´Entusiasta de Benifairó de La Valldigna, té els seus orígens l´any 1890, formada per un grup d´amics amants de la música. L´any 1910, es crea la primera formació musical amb 17 músics dirigida per Francisco Banyuls ”Quiquet del Mestre”. En 1927 es crea amb 32 músics, la formació La Lira dirigida per Bautista Pellicer “Mestre Roig”. En 1928 es crea la societat musical l´Entusiasta, nom que li va asignar D. Francisco Richart, i comencen arribar els primers premis per a la banda: en 1945 dirigida per García Bou s´obté el 1er premi pasdobles a Carcaixent, en 1946 el 3er premi de pasdobles a València. Per als anys 50 dirigeixen a la banda Manuel Revert, Benjamín Esparza, Manolo Pellicer “Tí Manolo” i José Serra “Pepe Rafaela” amb qui s´obté en 1958 el 3er premi de pasdobles a Xàtiva.

     En 1974 es fa càrrec de la banda José Bort Ramon, vertader impulsor d´una gran fornada de músics, molts dels quals son professionals repartits per tota la geografia de l´estat espanyol, en 1977 fou director Francisco Serra “Paquito Flare” i a partir de 1979 Francisco Moral aconseguint entre altres premis en l´any 1981 el 1er premi certamen València 1a secció1983 primer premi certamen Ceheguin (Múrcia), 1984 primer premi certamen València Especial B, 1985 primer premi certamen Kerkrade (Holanda). En 1987 es fa càrrec de la banda José Emilio Ferrando, amb qui s´obté en 1989 primer premi certamen València 1a secció, en 1991 1er premi certamen Altea i en 1992 primer premi certamen València 1a secció.

      A partir de l´any 1993, la banda es dirigida pels directors-invitats José Castelló, Arturo Mascarell, Francisco Alberola i Richard Scott. En l´any 1994, l´Entusiasta actuà en el Camp de Mestalla en el prolegòmens del partit València CF- Sevilla FC. L´any 1998 novament amb José Emilio Ferrando s´obté el 1er premi certamen València 1a secció i a finals del mateix any es fa càrrec de la banda J. Javier Ricart. A finals de l´any 1999 foren inaugurades les noves aules de l´escola de música “Pepe Rafaela” i a partir del 2000 s´inicia un nou cicle de directors-invitats amb Miguel Molina, J. Grau Benedito, Teo Aparicio, Vicente Tortosa i Ferrán Miralles. A finals de 2002, es celebra l´últim Concert al saló d´actes abans de les reformes per la creació del Nou Auditori Municipal. A principi de 2003, es fa càrrec de la banda Didac Bosch Alcaina, i a finals de 2004 una vegada començades les obres de remodelació, l´Entusiasta passa assagar a l´escoles públiques Jaume II el Just i a fer els concerts a l´església parroquial.

    En el 2005 es varen celebrar els dos primers concerts al aire lliure, concretament al Carrer Ample, i ja fou en setembre quant va tindre lloc el primer assaig a les noves sales ja acabades. L´any 2008 es fa càrrec de la banda Salva Blasco Magraner amb qui s´obté el 2on premi certamen moros i cristians Font d´Encarròs, i s´utilitza per primera vegada el Nou Auditori Municipal per al concert de Nadal, en l´any 2011 es celebren els actes del Retrobem la nostra Música i la banda participa al XXX festival de bandes a Simat de la Valldigna, a més s´aconsegueix el 1er premi del VIII certamen Vila d´Alginet al mes de juliol.

     Al 2012, la societat actuà novament al Camp de Mestalla al inici del partit entre el València CF – AT Madrid i al igual que en 2013 es realitzen els concerts programats al llarg del any, com son el concert de març, concert de Primavera, audicions de l´escola en juny, concert de Festes, concert de Retrobem la nostra Música, concert de Santa Cecília, audicions de Nadal i el concert de Nadal. Els actes del any 2014 comencen al mes de febrer, amb un concert homenatge a Pepito, persona molt volguda i vinculada a la banda, que patia l´infermetat de síndrome de Down, en el qual es reuneixen directors que van dirigir a la banda en el temps en el que l´homenejat l´acompanyava en els concerts i pasacarrers. Al mes de maig es celebra el concert de Primavera i al mes de juny el Concert de Cloenda del XX Aniversari de la Multaqa de les Tres Cultures, en l´església del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna. Al concert de Festes dimiteix com a director Salva Blasco per motius personals i així mateix el president de la banda Toni Basset. Es fa càrrec de la societat un nou director convidat Teo Aparicio, que dirigix a l´Entusiasta en els concerts de Retrobem la nostra Música, Santa Cecilia i el concert de Nadal, on es ratificat per la directiva com nou director titulat de la banda. 

     Els actes de l´any 2015 ( 125 Anys ) s´inicien al mes de maig on la SM l´Entusiasta tanca els actes de la conferència Internacional “Las Mujeres en la nueva era del Mediterraneo” celebrada al Oceanogràfic de la Ciutat de Les Arts i Les Ciències de València. També en aquest mes, es celebra un Concert Extraordinari Pro Víctimes dels Terratrèmols de Nepal i d´agraïment a Francisco Moral Ferri que va dirigir a la nostra societat durant els anys 1979 fins 1986. Així mateix es celebra el concert de la Banda Jove dirigida per Gabi Ruiz. Al mes de juliol, i dins de la programació de les festes patronals de la població, es celebra un Festival de Bandes amb la participació de la SIUM de Tavernes de la Valldigna, la Unió Musical de Simat de la Valldigna i l´amfitriona SM l´Entusiasta, on les tres entitats varen rebre un corbatí commemoratiu dels 125 Anys d´història de la nostra societat.

      El dissabte 3 d´octubre es celebra l´acte principal del 125 anys d´història de la nostra societat, amb la presentació del llibre “SM l´Entusiasta 1890-2015 125 Anys Fent Banda” una recopilació de dades històriques, fotografies, relació de músics, presidents, directors, obres dels certàmens i premis realitzada per Benet Peris. En novembre es celebra la setmana musical en honor a la patrona de la música, amb les audicions dels alumnes de l´escola “Pepe Rafaela” de la societat i el Concert de Santa Cecilia de la SM l´Entusiasta. Els actes d´aquest any finalitzaran amb el tradicional Concert de Nadal al Nou Auditori Municipal.

     En l´any 2016, l´Entusiasta comença els seus actes amb el Concert “Pòrtic de Primavera” al mes de març. Poc després, es rep l´esperada notícia de que la banda a sigut seleccionada per a participar al mes de juliol, en el 130 Certamen Internacional de Bandes de Música a València, en la 1ª secció. Al mes de Juny es celebra el segon Concert de Primavera, on la banda posa en escena les obres que interpretarà en el citat certamen. Abans de l´esmentada cita, la banda realitza dos concerts més, un Concert Extraordinari a l´Auditori de Tavernes de la Valldigna i l´altre el Concert de Festes a la plaça Major del poble. La seva participació al citat Certamen de València, te lloc el 23 de Juliol a la sala Iturbi del Palau de la Música, on realitza una magnífica interpretació, aconseguint el 2on Premi.

      Al mes de setembre, l´Entusiasta participa al XL Festival de Bandes a Tavernes de la Valldigna junt amb l´amfitriona, i en aquest mes es celebra un fet històric al nostre Auditori Municipal, amb l´actuació de la Banda Municipal de València, en un acte organitzat per l´Ajuntament de Benifairó junt amb el consistori de la capital del Túria i la col·laboració de  l´Entusiasta. Amb el Concert de Santa Cecília, les Audicions dels educands de l´escola “Pepe Rafaela” i el Concert de Nadal, finalitzen els actes de l´any.

     En 2017 la SM l´Entusiasta realitza el seu primer Concert de Gala Lírica de Sarsuela al mes de març, dirigit pel seu titular Teo Aparicio, la banda interpreta conegudes peces cantades per Emilia Onrubia (soprano), Marga Ramis (soprano) i Nèser Martorell (tenor).

     Al mateix mes es celebra un Concert Commemoratiu Dia de la Dona amb la participació de dones de les bandes de música de la Valldigna, dirigida per Olga Clarí. Al mes de maig, es celebra un Concert de la Banda Jove dirigida pel seu director Omar Sala. En Juny l´Entusiasta celebra el Concert de Primavera a l´Auditori Municipal, i al mes de juliol el Concert de Festes, dins de la programació de les festes patronals de la localitat. També es relitza al mes d´Octubre el Concert del Retrobem i amb el Concert de Santa Cecília i el Concert de Nadal, es donen per finalitzats els actes d´aquest any.

     Al 2018 es celebra a Simat de la Valldigna, el segón Concert del Dia de la Dona, novament amb la participació de les bandes de Benifairó, Simat i Barx, i dirigit per la directora d´Alzira Olga Clarí. Al mes de març la SM l´Entusiasta celebra el seu Concert Extraordinari I de Primavera, amb el Tribute To John Williams, dirigit pel mestre titular Teo Aparicio.Barberán. Al mes de juny, la banda celebra el II Concert de Primavera a l´Auditori Municipal. Al mes de juliol es celebra el Concert de Festes, amb obres de pel.licules interpretades per la soprano holandesa Astrid Crone, amb un gran muntatge de il.luminació i só. 

      En octubre es celebra, per primera vegada, el Concert Al voltant de la Música, l´Esperit d´un poble. 600 anys, Tots a una veu. Aquest concert va estar subvencionat per la Generalitat Valenciana en conmemoració dels 600 anys d´història de l´institució valenciana. Al mes de novembre es realitza el Concert de Santa Cecília i al desembre el tradicional Concert de Nadal a l´Auditori Municipal.

      Els actes de l´any 2019 comencen al mes de febrer, on la directiva de la banda decideix iniciar un nou cicle de director titular al front de la banda, la qual cosa suposa el fi de la tasca al capdavant de la societat de Teo Aparicio-Barberán.

     Així, al mes de març, es celebra al Nou Auditori Municipal el I Concert de Primavera, en el qual la directiva de la banda  ret un més que merescut homenatge a l´anterior director, i al mateix temps es celebra l, acte de presentació com a nou director de la SM l´Entusiasta de Carlos Sancho Cantús, natural de Tavernes de la Valldigna (1984), qui havia estat com a director titular de la SM Santa Cecilia de Fortaleny, durant els últims dos anys. Al mes de maig, es celebra el II Concert de Primavera a l´Auditori Municipal, que compta amb la participació del quintet de metall Back to Brass. Al mes de juliol es celebra el Concert de Festes, amb el tema al voltant del vi, de la mà del Celler del Roure, celler valencià de la localitat de Moixent. A l´Octubre es celebra el tradicional Concert de Retrobem la Nostra Música. En Novembre es celebra el Concert de Santa Cecília, aquest any amb el lema "Concert per a banda i DJ" amb la col·laboració de Pere Vicalet, i a Desembre el tradicional Concert de Nadal, on es presenta de manera oficial la nova web de la banda www.smlentusiasta.com .

     Al 2020, la banda participarà al 135é Certamen Internacional de bandes de música Ciutat de València, al mes de Juliol, a la secció Primera i en el Palau de Les Arts. A partir del mes de març, el món sencer entra en una pandèmia, el Covid-19, que paralitza totes les activitats de tot tipus, fins que les autoritats sanitàries pugen ordenar la represa de les mateixes.......la nostra banda començà els assajos el passat 01 de Juliol, amb totes les mesures obligades per part del Ministeri de Sanitat, fent el Concert d´Intercanvis Musicals el 26 de Juliol, amb totes les mesures sanitàries tant per als músics com al públic assistent.  

     La SM l´Entusiasta te actualment al voltant de 130 músics, tots ells federats, dels quals vora 50 son professionals repartits per tota la geografia espanyola, d´un poble que te un cens de 1.580 habitants.

 

 

BENET PERIS