BREU HISTORIAL DE LA SOCIETAT MUSICAL L´ENTUSIASTA

    ACTUALITZADA      JUNY 2024

     La societat musical l´Entusiasta de Benifairó de La Valldigna, té els seus orígens l´any 1890. L´any 1910, es crea la primera formació musical dirigida per Francisco Banyuls ”Quiquet del Mestre”. En 1927 es crea la formació La Lira dirigida per Bautista Pellicer “Mestre Roig”. En 1928 es crea la societat musical l´Entusiasta, nom que li va assignar D. Francisco Richart, i arriben els primers premis: en 1945 dirigida per García Bou 1er premi pasdobles a Carcaixent, en 1946  3er premi pasdobles a València. Per als anys 50 dirigeixen a la banda Manuel Revert, Benjamín Esparza, Manolo Pellicer “Tí Manolo” i José Serra “Pepe Rafaela” amb qui en 1958 3er premi pasdobles a Xàtiva.

     En 1974 es fa càrrec José Bort Ramon, vertader impulsor d´una gran fornada de músics, molts dels quals son professionals repartits per tot l´estat espanyol, en 1977 fou director Francisco Serra “Paquito Flare” i a partir de 1979 Francisco Moral aconseguint en 1981 1er premi certamen València 1a secció1983 1er premi certamen Ceheguin (Múrcia), 1984 1er premi certamen València Especial B, 1985 1er premi certamen Kerkrade (Holanda). En 1987 es fa càrrec José Emilio Ferrando, amb qui en 1989 1er premi certamen València 1a secció, en 1991 1er premi certamen Altea i en 1992 1er premi certamen València 1a secció.

      A partir de 1993, es dirigida pels directors-invitats José Castelló, Arturo Mascarell, Francisco Alberola i Richard Scott. En 1994, actuà en el Camp de Mestalla en el prolegòmens del partit València CF- Sevilla FC. En 1998 amb José Emilio Ferrando s´obté 1er premi certamen València 1a secció i a finals d´ any dirigeix J. Javier Ricart. A finals de 1999 foren inaugurades les noves aules de l´escola de música “Pepe Rafaela” i al 2000 s´inicia un nou cicle de directors-invitats amb Miguel Molina, J. Grau Benedito, Teo Aparicio, Vicente Tortosa i Ferran Miralles. A finals de 2002, celebra l´últim concert al saló d´actes abans de les reformes, per la creació del Nou Auditori Municipal. Al 2003, es fa càrrec Didac Bosch Alcaina, i a finals de 2004 una vegada començades les obres de remodelació, la banda passa assajar a l´escoles públiques Jaume II el Just, fent els concerts a l´església parroquial.

     En 2005 es celebren dos concerts al aire lliure, al Carrer Ample, i en setembre el primer assaig a les noves sales. Al 2008 es fa càrrec Salva Blasco Magraner , s´obté 2on premi certamen moros i cristians Font d´Encarròs, i s´utilitza ja el Nou Auditori Municipal per al Concert de Nadal, en 2011 es celebren els actes del Retrobem la nostra Música i el XXX Festival de bandes a Simat de la Valldigna, a més s´obté 1er premi VIII certamen Vila d´Alginet.

     Al 2012, actuà novament al Camp de Mestalla al València CF – AT Madrid i en 2013 es realitzen els concerts, Concert de marçConcert de Primavera, audicions de l´escola, Concert de FestesConcert de Retrobem la nostra MúsicaConcert de Santa Cecília, audicions de Nadal i  Concert de Nadal.

     En 2014, a febrer, es ret homenatge a Pepito Alemany, persona molt volguda per la banda, que patia l´infermetat de síndrome de Down, on es reuneixen directors que van dirigir el temps en el que l´homenejat l´acompanyava en els concerts i pas carrers. En maig es celebra el Concert de Primavera i en juny el Concert de Cloenda del XX Aniversari de la Multaqa de les Tres Cultures, a l´església del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna. Al Concert de Festes dimiteix el director Salva Blasco per motius personals i el president Toni Basset. Es fa càrrec un nou director convidat Teo Aparicio, que dirigeix els concerts de Retrobem la nostra MúsicaConcert Santa Cecilia i Concert de Nadal, com a nou director titular.

     En 2015 ( 125 Anys ) s´inicien al mes de maig, on l´Entusiasta tanca els actes de la conferència Internacional “Las Mujeres en la nueva era del Mediterraneo” celebrada al Oceanogràfic de la Ciutat de Les Arts i Les Ciències de València. També es celebra  Concert Extraordinari Pro Víctimes dels Terratrèmols de Nepal i d´agraïment a Francisco Moral Ferri director durant els anys 1979 fins 1986. A juliol, dins de la programació de les festes, es celebra Festival de Bandes amb la participació de la SIUM de Tavernes de la Valldigna, la Unió Musical de Simat de la Valldigna i  la SM l´Entusiasta, on les tres entitats reben un corbatí dels 125 Anys d´història de la nostra societat.

      El 3 d´octubre es celebra l´acte principal Concert dels 125 anys , amb la presentació del llibre “SM l´Entusiasta 1890-2015 125 Anys Fent Banda” una recopilació de dades històriques, fotografies, relació de músics, presidents, directors, obres dels certàmens i premis, recopilat per Benet Peris. A novembre es celebra la setmana musical, amb les audicions dels alumnes de l´escola “Pepe Rafaela” i Concert de Santa Cecilia . Els actes finalitzen amb el Concert de Nadal.

      En 2016, l´Entusiasta començà amb Concert “Pòrtic de Primavera” al mes de març. Poc després, es rep la notícia de que la banda a sigut seleccionada per a participar en  juliol, al 130 Certamen Internacional de Bandes de Música de València, en la 1ª secció. Al Juny es celebra Concert de Primavera, on la banda interpreta les obres del certamen. Abans, la banda realitza dos concerts, Concert Extraordinari a l´Auditori de Tavernes de la Valldigna i Concert de Festes a la plaça Major del poble. La participació al Certamen, te lloc el 23 de Juliol, a la sala Iturbe del Palau de la Música, aconseguint el 2on Premi.

      A setembre, participa al XL Festival de Bandes a Tavernes de la Valldigna, i també es celebra a l´Auditori Municipal l´actuació de la Banda Municipal de València, acte organitzat per l´Ajuntament junt amb el consistori de la capital del Túria i col·laboració de  l´Entusiasta. Amb Concert de Santa Cecília, audicions dels educands de l´escola “Pepe Rafaela” i Concert de Nadal, finalitzen els actes.

     En 2017  realitza el Concert de Gala Lírica de Sarsuela en març, dirigit pel titular Teo Aparicio interpretant peces cantades per Emilia Onrubia (soprano), Marga Ramis (soprano) i Nèser Martorell (tenor). També celebra I Concert Commemoratiu Dia de la Dona amb la participació de dones de les bandes de la Valldigna, dirigida per Olga Clarí. A maig, celebra Concert de la Banda Jove dirigida per Omar Sala. En juny celebra Concert de Primavera a l´Auditori Municipal, i a juliol Concert de Festes. També a octubre Concert del Retrobem i finalment Concert de Santa Cecília i Concert de Nadal.     

     En 2018 celebra a Simat de la Valldigna, el II Concert del Dia de la Dona, amb les bandes de Benifairó, Simat i Barx, i dirigit per la directora d´Alzira Olga Clarí. A març celebra Concert Extraordinari I de Primavera, amb el Tribute To John Williams. Al juny, celebra el II Concert de Primavera a l´Auditori Municipal. A juliol celebra Concert de Festes, amb obres de pel·lícules interpretades per la soprano holandesa Astrid Crone. En octubre celebra Concert Al voltant de la Música, l´Esperit d´un poble. 600 anys, Tots a una veu. Aquest concert va estar subvencionat per la Generalitat Valenciana en la seua commemoració com a institució. A novembre celebra Concert de Santa Cecília i Concert de Nadal.   

      Els actes de 2019 comencen a febrer, on la directiva de la banda decideix iniciar un nou cicle de director titular al front de la banda, la qual cosa suposa el fi de la tasca al capdavant de la societat de Teo Aparicio.

     Així, a març, celebra I Concert de Primavera, en el qual la directiva ret un merescut homenatge a l´anterior director, i celebra l, acte de presentació com a nou director de Carlos Sancho Cantús, natural de Tavernes de la Valldigna (1984). A maig, celebra II Concert de Primavera,  amb la participació del quintet de metall Back to Brass. A  juliol celebra Concert de Festes, amb el tema al voltant del vi, de la mà del Celler del Roure, celler valencià, de Moixent. A l´octubre celebra Concert de Retrobem la Nostra Música. En novembre Concert de Santa Cecília, amb el lema "Concert per a banda i DJ" amb Pere Vicalet, i a desembre el tradicional Concert de Nadal, on es presenta la nova web de la banda www.smlentusiasta.com

      Al 2020 i a partir de març, el món sencer entra en una pandèmia, el Covid-19, que paralitza totes les activitats de tot tipus, fins que les autoritats sanitàries pugen ordenar la represa de les mateixes.......la nostra banda començà els assajos el 1 de Juliol, amb totes les mesures, fent el Concert d´Intercanvis Musicals el 26. Poc després de suspendre els actes de la patrona Santa Cecília, els músics varen assajar en grups de cordes (clarinets, saxos, percussió, etccc…) per fer Concert de Nadal, què va realitzar el 3 de Gener de 2021.

     En 2021, es suspenen tots els assajos, així com es rep la noticia de la cancel·lació a causa de la pandèmia, del 134 Certamen Internacional Ciutat de València 2021. A meitat d´abril, es reprenen els assajos amb totes les mesures de seguretat, per fer Concert de Primavera a juny. A juliol celebra Concert de Festes dins de la programació de les festes patronals, què comptà amb l´actuació del grup de rock The Lorian. A l´Octubre es celebra el Concert de la Banda Jove dirigida per Josep Casanova, i també el concert de la campanya Concert Excel·lent. A novembre es celebra el Concert de Santa Cecília, amb el tema "Viatges" i dins de la campanya "Erre Que Erre" que preten l´igualitat de sexes. Al desembre, es suspenen tots els actes dels Nadals a causa de la pandèmia, per recomanacions de les autoritats sanitàries amb contacte de la directiva de la societat.

      En 2022, la banda realitza el seu I Concert de Primavera al mes d´Abril i al mes Juny el II Concert de Primavera. Ja en el mes de Juliol i dins de la programació, es realitza el Concert de Festes Folk a Banda, amb l´actuació dels cantants i músics M.José Fernández, Christian Penalba, Jonatan Penalva, Héctor Peropadre i Pere Ródenas. A l´Octubre se celebra a l´Auditori Municipal el Concert Excel·lent d´ajuda a les societats musicals, què serveix de previ al 45é Certamen diputació València que es celebra el mateix mes a Llíria, on la SM l´Entusiasta obté el 1er Premi i Menció d´Honor a la Secció Segona. Al mes de Novembre es celebren els actes en honor a la patrona de la música, on se celebra el Concert de Santa Cecília dirigit pel director Carlos Sancho Cantus, on entra a formar part de la banda, una nova xica, i també li s´ha ret un merescut homentage al músic Emilio ferrando Peris (clarinet), pel fet de fer 50 anys què es va incorporar a la societat musical. al mes de Desembre, es celebren les audicions de l´escola i el Concert de Nadal.

      Al mes de Gener de 2023, la banda participa al Certamen de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana, on obté el 1er Premi i Menció d´Honor. Aquest mes deixa de ser director de la banda, Carlos Sancho (2019-2023), i comença una nova etapa de directors substituts, tots ells músics professionals formats a la societat. Així el primer event de l´any al mes de març, és el Concert amb Solidaritat amb el Poble Ucraïnès, dirigit pel músic format a la banda l´any 1972 Emilio Ferrando Peris, i què actualment i des de fa quinze anys és catedràtic de clarinet al Conservatori Superior "Joaquin Rodrigo" de València. El segón event de l´Entusiasta és al mes d´Abril, amb el Concert de Música Religiosa dirigit per Francisco José Alberola Gil, format a la banda l´any 1978 i actualment trompeta solista i sub-director de la Banda Simfónica Municipal d´Albacete, a més fa la seua prresentació la Coral de l´Entusiasta, amb 21 components i dirigida pel també músic de la societat Josema Álvarez Serra. El tercer concert és dirigit pel també músic de la casa Vicent Alberola Ferrando, format a l´Entusiasta l´any 1980, actualment és professor a València i artiste de la marca de clarinet Buffet Crampon, a més és primer clarinet en la Mahler Chamber Orchestra, l´event s´anomenà Concert de Grans Obertures. El Concert de Festes es realitza al carrer Ample, dins de la programació de les festes patronals i també dirigit per Vicent Alberola, anomenat Concert Música Americana i què comptà amb la participació del cor l´Entusiasta. 

     A setembre, es realitza el Concert Excel·lent, dirigit pel també director substitut Albert Gonzálvez Cardós, director d´orquestra i banda, i fa uns messos director del cors "Harmonie 1865 Chor" i "Jung Wien" de Viena. A l´octubre l´Entusiasta es desplaça a Granada, concretament a la localitat de Pulianas on realitza el mateix Concert Excel·lent, en un viatge subvencionat per la Diputació de València per haver aconseguit el 1er Premi i Menció d´Honor al 42 Certamen de Bandes de Música CV celebrat el passat mes de gener. El mateix viatge, és aprofitat per la "família entusiasta" per fer una visita a la ciutat de Granada, la seua Alhambra i els Jardins del Generalife. 

     Al mes de novembre es celebren els actes en honor a la patrona de la música amb el Concert de Sarsueles, dirigit per Albert Gonzàvez i amb la participació dels alumnes de l´escola de música i el Cor l´Entusiasta.  En desembre se celebren les Audicions Musicals de l´escola de música "Pepe Rafaela", i el  divendres 29 se celebra el tradicional Concert de Nadal, essent l´últim acte de la societat en aquest any.

      Al gener de 2024 , l´Entusiasta fa la seua inscripció al Certamen Diputació de València a la Secció Segona,  junt a les bandes de  l ´Agrupació Artístic Musical Santa Bárbara de Piles i la Societat Musical Santa Cecília de Chelva. Al mes d´abril, del 12 al 21, es celebra una mostra fotográfica a l´Auditori Municipal, amb el lema "Dones Pioneres a les bandes valencianes", també es celebra el Concert de Primavera, on la banda interpreta les obres què es tocarán al Certamen Diputació. El citat certamen es celebra el diumenge 28 d´Abril al Palau de la Música de València, on la SM l´Entusiasta obté un 1er Premi de puntuació.

       Al mes de Juny, la banda benifaironera realitza un Concert d´Intercanvis Musicals a la localitat castellonenca de Sant Mateu.

     La SM l´Entusiasta te actualment al voltant de 130 músics, tots ells federats, dels quals vora 60 son professionals repartits per tota la geografia espanyola, d´un poble que te un cens de 1.554 habitants.